HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Úterý 19.03.2024
 

REGION JIŽNÍ MORAVA
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Katalog KUDY Z NUDY
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Biosférická rezervace Bílé Karpaty [ Biosférická rezervace UNESCO ]

Biosférická rezervace Bílé Karpaty
Panorama Moravských Kopanic - Vyškovec 2006
Biosférická rezervace UNESCO

Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty byla biosférickou rezervací vyhlášena v dubnu 1996. Je šestou a zatím poslední biosférickou rezervací v ČR. Kromě Bílých Karpat jsou to dále NP Krkonoše, NP Šumava, CHKO Pálava, CHKO Třeboňsko a CHKO Křivoklátsko.

Statut Biosférické rezervace znamená formu mezinárodní ochrany přírody. Ta je dána programem MaB (Man and the Biosphere - Člověk a biosféra). Program byl přijat v roce 1974 pod záštitou Organizace spojených národů (OSN) - Radou pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

Hlavním posláním je ochrana biologické rozmanitosti a udržení harmonického využívání krajiny. Kritérii pro zařazení území do systému BR je tak vedle ochrany divokých živočichů a planých rostlin i ochrana kulturních plemen a odrůd a klasických technologií obhospodařování krajiny.
V praxi to neznamená zpřísnění ochraných podmínek, ale naopak hledání cest dalšího a ekologicky šetrného rozvoje území.

Ochrana přírody a využívání biosférické rezervace je stejně jako v případě CHKO prováděna diferencovaně podle vlastní zonace.


Poloha
Jihozápadní konec vnějšího karpatského oblouku, který zahrnuje pahorkatinné a horské polohy moravské části Bílých Karpat v okresech Zlín, Hodonín a Uherské Hradiště.

Rozloha
71 000 ha

Historie
Vyhlášena v roce 1980, od roku 1996 je také biosférickou rezervací UNESCO

Nadmořská výška
180 - 970 m n. m.

Příroda
Reliéf je tvořen jedním, místy dvěma souběžnými horskými řetězci s četnými dlouhými postranními rozsochami. Centrální část má horský charakter, místy je hřbet rozťat až 500 m hlubokými údolími řek, která je odvodňují do povodí Váhu. Celé území je tak tvořeno několika samostatnými horskými skupinami (Radějovská vrchovina, Javořina, Lopeník, Javorník, Vršatec). Na moravské straně zcela chybí výrazné skalní útvary.

Vzácné a chráněnné druhy
Charakter území je dán jeho staletým využíváním a svou podobou rozsáhlého anglického parku, kde se střídají zalesněné části (45 %) s jednosečnými květnatými loukami a solitérními rozsochatými duby a buky nemá v Evropě obdobu. Díky rozmanitosti mikroreliéfu se Bílé Karpaty staly domovem rozličných druhů naší květeny; od stepních druhů až po ty výlučně mokřadní. Prosluly zejména výskytem vstavačovitých. Nejvýznamnější jsou tořič čmelákovitý, rudohlávek jehlancovitý, vstavač trojzubý, vstavač osmahlý, vojenský, obecný, prstnatec bezový a další. Dále zde najdete lilii cibulkonosnou, všivec statný a kýchavici černou, která zde roste na jediném místě na Moravě. Druhá lokalita je na Slánsku v Čechách. Vyskytuje se tu rys ostrovid, medvěd hnědý, kočka divoká, strakapoud jižní i bělohřbetý, lejsek malý, ťuhýk rudohlavý, čáp černý a krkavec velký, potkáte zde užovku stromovou a potěší vás bohatý výskyt motýlů, ale i jiného hmyzu.

Přírodní zajímavosti
Čertoryje, Cestiska, Porážky, Hrčánky, Kaňoury, Mechnačky, Mravenčí louka, Pod Horou, Pod Hribovňou, Sviní hnízdo, Šumlatová, U Petrůvky, Vápenky, Za lesem, Sidonie, Ve Vlčí. O těchto i dalších lokalitách získáte informace u správy CHKO.

Hlavní turistická centra
V oblasti CHKO leží několik větších měst, která nabízejí dobré možnosti ubytování a stravování. Jsou jimi např. Uherské Hradiště, Uherský Brod, Hodonín i poněkud vzdálenější Zlín.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Nádražní 318
763 32 Luhačovice
Česko (CZ)
tel: (+420) 577 119 627
(+420) 577 119 626
Biosférická rezervace Bílé Karpaty
Zima nad Bošáckou dolinou

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.BileKarpaty.cz

AKTUALIZACE: Lubomír Pospěch. (sam. biolog) org. 56, 11.03.2007 v 16:19 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR