HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Úterý 19.03.2024
 

REGION JIŽNÍ MORAVA
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Katalog KUDY Z NUDY
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Mezinárodní folklorní festival Písní a tancem [ Folklorní festival FoS ČR ]

Mezinárodní folklorní festival Písní a tancem
Festival získal v roce 2005 statut řádného člena CIOFF - Mezinárodní rady pro folklorní festivaly a lidové umění.
Luhačovický festival je jeden z nejprestižnějších členských festivalů FoS ČR. Festival je jedním z mála v České republice, kde se předvádějí komponované programy. Účast na tomto festivalu je výběrová, spadá do kompetencí ředitele programové rady, organizační zajištění zabezpečuje sekretariát FoS ČR a jeho organizační ředitel festivalu a tajemník FoS ČR pan Jiří Pokorný tel. 234621256, jpokorny@adam.cz.
Presidentka festivalu: Radka Ehrenbergerová, radka3@post.cz

MEZINÁRODNÍ FESTIVAL DĚTSKÝCH FOLKLORNÍCH SOUBORŮ "PÍSNÍ A TANCEM" LUHAČOVICE

Základní informace o festivalu

Myšlenka založit mezinárodní festival dětských folklorních souborů v Luhačovicích se zrodila v záměrech Folklorního sdružení České republiky v roce 1992 při příležitosti oslav 500. výročí narození Jana Amose Komenského. Snahou pořadatelů bylo od počátku vytvořit příležitost k setkávání dětských folklorních souborů z Čech, Moravy a Slezska se soubory z dalších zemí, k jejich vzájemnému poznávání a navazování přátelských vztahů. Současně hledat, objevovat a představovat veřejnosti podstatné stránky dětského tanečního a hudebního projevu jako svébytného jevu české a evropské tradiční lidové kultury se společnými i rozdílnými znaky, specifickými tématy, vlastními dětskému světu myšlení, poznávání a zpracování v tradičních i současných projevech. Město Luhačovice, jako sídlo festivalu, bylo zvoleno především jako jedno z významných středisek kulturního života na Moravě i v celé České republice, které vytváří festivalu přirozené zázemí v návštěvnosti lázeňských hostů, ale také jako centrum specifické folklorní oblasti Luhačovického zálesí a místo v blízkosti pravděpodobného rodiště Jana Amose Komenského. Podstatnou myšlenkou pořadatelů festivalu bylo od počátku také vytvořit jednu z cest ke spojení České republiky a její lidové kultury s dalšími zeměmi Evropy a zejména sousedními zeměmi.

K iniciativě Folklorního sdružení ČR se od počátku připojili: Město Luhačovice, Lázně Luhačovice, a.s., Okresní úřad ve Zlíně, Obec Pozlovice, Městský dům kultury Elektra a některé další subjekty. Postupně se ke spolupořadatelům přiřadili: Města Slavičín a Zlín, SOŠ a SOU Luhačovice a Sanatorium Miramare, s.r.o. Mezi příznivce festivalu, kteří pomáhají při jeho realizaci, patří také Nadace Jana Pivečky Slavičín, Vzdělávací zařízení Ministerstva financí ČR Přehrada (se svolením Ministra financí ČR), Základní škola Luhačovice, Hotel Adamantino, Hotel Zálesí a další. Záštitu nad festivalem pravidelně přejímají Předseda Senátu Parlamentu České republiky a hejtman Zlínského kraje.

Programově je existence festivalu spojena s vynikající osobností folkloru Luhačovického zálesí a dětského folkloru České republiky vůbec paní prof. Věrou Haluzovou, autorkou všech dosud uskutečněných hlavních programů festivalu a jeho čestnou prezidentkou. Její zásluhou byl účastníkům festivalu a jeho hostům a divákům představen komplexní obraz dětského folklorního tanečního projevu, ale také svět dětského myšlení ve své tradiční podobě vůbec.

Programová struktura festivalu má v posledních ročnících ustálené schéma: příjezdový den čtvrtek bývá věnován pozvánkovým vystoupením a seznamovací procházce Luhačovicemi. V pátek následují výchovné koncerty zahraničních účastníků festivalu pro žáky Základní školy Luhačovice a děti z dětských léčeben v Luhačovicích. Páteční podvečer je příležitostí k vystoupením souborů u spolupořadatelů festivalu ve Slavičíně. Hlavním programovým dnem bývá sobota, kdy se koná na Lázeňském náměstí v Luhačovicích hlavní festivalový program. Sobota bývá také příležitostí ke společenskému setkání organizátorů festivalu s vedoucími zúčastněných souborů, představiteli města, spolupořadatelů a hostů festivalu. Posledním programovým dnem bývá neděle. Po obědě se loučí svými vystoupeními na Lázeňském náměstí všichni účastníci festivalu.

Za uplynulých deset let si festival získal řadu příznivců v Luhačovicích i v okolí. Byl zařazen do kalendářů evropských a světových dětských folklorních akcí. Folklorní sdružení každoročně dostává nabídky k účasti na festivalu z řady evropských zemí. To potvrzuje skutečnost, že festival svojí programovou strukturou i organizačním zázemím a podmínkami pobytu patří v evropském měřítku mezi zajímavé a přitažlivé akce.

KONTAKTNÍ ADRESA:

organizační ředitel MF DFS Písní a tancem
Jiří Pokorný
Senovážné náměstí 24
116 47 Praha 1
Česko (CZ)
tel: (+420) 234 621 256
(+420) 234 621 218
fax: (+420) 234 621 256
Mezinárodní folklorní festival Písní a tancem
Písní a tancem 2006

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz

AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 16.09.2007 v 22:07 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR