HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Čtvrtek 28.03.2024
 

REGION JIŽNÍ MORAVA
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Katalog KUDY Z NUDY
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Historie obce Vlčnov [ Historie (archivní dokument) ]

Vlčnov - malebná slovácká obec s více než třemi tisíci obyvatel, ležící nedaleko Uherského Brodu, je typická nejen svým stylem, folklórem, pěknými písničkami či dobrým vínem, ale i svými dějinami. Důkazy o tom, že život pulzoval už v dávných dobách, dokládají jednotlivé archeologické nálezy z našeho katastru.

Vlčnov je v dochovaných dokumentech vzpomínán už v roce 1264, i když podle odborného odhadu jsou počátky vzniku poněkud staršího data, písemně bohužel nedochovaného. Obec byla od 13. století v držení pánů z Riesenburka, kteří zde vlastnili tvrz. Vlčnov měl tehdy určité dominantní postavení, neboť byl střediskem tzv. "lucké provincie". Později byl Vlčnov tzv. markraběcím lénem, které markrabí Jošt udělil pánům z Kravař. V pohusitské době si postavení upevnil Burian z Vlčnova, který získal nejen statky, ale i určitý politický respekt. Zakoupil totiž v roce 1449 hrad Světlov, který se stal po Vlčnově jeho rodinným sídlem. Tento významný rod se ještě v polovině 16. století, ač už Vlčnov dávno nevlastnili, psali s přídomkem "z Vlčnova".

V roce 1506 získal Vlčnov od Buriana Jan z Kunovic, a osudy obce se tím spojují s Uherským Brodem, sídlem kunovických feudálů. Vlčnov tak ztratil svoji určitou prioritu a stává se pouze řadovou obcí panství. Na tuto dobu upomíná stará památka - náhrobní kámen v místním kostele, kde je psáno, že zde Matouš z Kunovic, který byl bratrem majitele panství, v roce 1560 pochoval své dva syny. Téměř celé století byli kunovičtí feudálové neomezenými pány Vlčnova

Roku 1611 bylo celé panství, a tím i Vlčnov, odprodáno za 153 000 zlatých Oldřichovi z Kounic. Tento rod pak naši obec vlastnil a byl s ní úzce spjat až do našeho století.

V letech 1914 - 1918, po vypuknutí 1. světové války, odešlo na frontu 409 Vlčnovjanů, z nichž 58 se už nevrátilo a položilo své životy na evropských bojištích. V průběhu osvobozovacích bojů 2. světové války padlo v okolí Vlčnova 34 rumunských vojáků. Z obyvatel obce si válka vyžádala oběti 14 občanů, ať už nezvěstných, popravených či umučených v koncentračních táborech.

Od války prošel Vlčnov ještě mnoha dalšími změnami, než se stal takovým, jakým je dnes, tedy obcí se třemi tisíci obyvatel, moderní zástavbou, s rozvíjející se obchodní a podnikatelskou činností, ale i obcí se svými folklorními tradicemi, zvyklostmi, krásným krojem, dobrým vínem a vůbec vším, co ho utváří a jak ho zná nejen ten okolní, ale i vzdálenější svět. Nechť se mu tedy daří i nadále.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.vlcnov.cz

AKTUALIZACE: Pavel Kuča org. 56, 26.03.2007 v 11:49 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR