HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Čtvrtek 28.03.2024
 

REGION JIŽNÍ MORAVA
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Katalog KUDY Z NUDY
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Cimbálová muzika Lipina [ Pěvecký sbor ]

Cimbálová muzika Lipina

V letních měsících r. 1961 byl v Nivnici založen taneční folklórní soubor v počtu asi 12 tanečních párů pod názvem Lipina. Stalo se tak z podnětu oslav 700. výročí od první písemné zmínky o Nivnici. Soubor byl zakládán pod vedením zkušených folkloristů souboru Olšava z Uh. Brodu (JUDr. Věroslav Blahutka, Ladislav Friedl, Miroslav Procházka, Lubomír Málek). Během svého jediného roku existence (soubor zanikl na podzim r. 1962) se v něm vystřídalo kolem 30 tanečníků a 15 muzikantů; absolvoval na 12 vystoupení, mezi nimiž nechyběly ani Dolňácké a Kopaničářské slavnosti a účast na XVII. Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici (vystoupení na Zbojnické lúce). Mezi největší úspěchy patří také 1. místo v okresním a 2. místo v krajském kole soutěže tvořivosti mladých zvané "STM". Za prvního vedoucího souboru byl členy zvolen Jan Petrůj. Již po prvních vystoupeních si soubor snaží zajistit i vlastní hudební doprovod z nivnických muzikantů, ale tento záměr se podařilo realizovat jen částečně. Mělo k němu dojít až po 15 letech.

V roce 1977 sestavil František Kapsa (jeden z bývalých tanečníků) novou cimbálovou muziku, kterou osobně vedl jako primáš a kapelník víc jak 13 let. Muzikanti (celkem 20 členů) z nové Lipiny se sami přihlásili k tradičnímu názvu Lipina. Absolvovali ve svém okolí do začátku 90. let na 190 vystoupení. Nejúspěšnější byly jejich výchovné koncerty pro žáky základní školy, se kterými zajížděli i do nejbližšího okolí (např. Uherský Brod). Sedmkrát vystupovali na Moravském plese v Praze (1981 - 1991), několikrát ve Vlčnově na Jízdě králů (1981 - 1989) a dvakrát ve Strážnici na Mezinárodním folklórním festivalu (1982, 1987). Hráli na Moravě, v Čechách, na Slovensku, v Maďarsku, ale i ve Vídni (1990). Mezi tradiční, avšak neoficiální akce muziky patřilo také každoroční setkávání muzikantů, jejich rodin a příznivců pod výmluvným názvem "Lipina v Lipinách" (až do r. 1998). Během první poloviny 90. let nastupovali do muziky mladí muzikanti, většinou děti zakládajících členů. Přes různá období, odchody členů bývalých, nové a nové nácviky se podařilo muziku stabilizovat na konci r. 1995, kdy zakládající primáš a kapelník František Kapsa předal obě své funkce mladému Pavlu Skybovi (jeho zaučování coby primáše začalo již v r. 1984), který muziku vede dodnes. Nový primáš a kapelník zajistil v nových dobových podmínkách muzice nový statut (zákonná registrace muziky jako spolku), a tak Lipina vykročila do nového období své existence. V r. 1995 vznikla při zdejší základní škole většinou z nejmladších dětí zakládajících členů dětská muzika Lipinka (sama se přihlásila k tomuto názvu) a v průběhu druhé poloviny 90. let se snaží být dorostem své dospělé muziky (nacvičuje lidové písně z Nivnice dle stejnojmenného zpěvníku vydaného v r. 1998). Malým muzikantům pomáhají starší členové, takže v r. 2000 má Lipina víc jak 15 členů.

Mezi zajímavosti patří i to, že Lipina nejednou natáčela písňový šot pro tehdejší ČST (dnes Česká televize) nebo pro ČSR (dnes Český rozhlas). Má ale i své vlastní nahrávky - nejpropracovanější je z r. 1979 (určeno původně pro gramofonovou desku) a je zaznamenána na několika amatérských filmech formátu super 8 mm, z nichž v jednom muzikanti účinkují v hraných rolích.

Lipina si dodnes vede vlastní kroniku, která je mimo jiné tím nejpodrobnějším záznamem o její činnosti, jakož i výmluvným svědectvím doby. Je vedena od r. 1961 až dodnes.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Pěvecký sbor
AKTUALIZACE: Renata Starobová (MÚ Bojkovice) org. 56, 27.02.2004 v 07:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR