HRADY A ZÁMKY HISTORICKÁ MISTA CÍRKEVNÍ PAMÁTKY PAMÁTKY UNESCO HOME PAGE HOME PAGE 15 KRKONOŠE 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 10 VÝCHODNÍ ČECHY 09 ČESKÝ RÁJ 08 ČESKÝ SEVER 07 SEVEROZÁPADNÍ ČECHY 06 ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ 05 PLZEŇSKO 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY 01 PRAHA 02 OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY KONGRESOVÁ TURISTIKA AKTIVNÍ DOVOLENÁ PŘÍRODA LÁZNĚ 14 SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO 13 STŘEDNÍ MORAVA 12 JIŽNÍ MORAVA 11 VYSOČINA 04 ŠUMAVA 03 JIŽNÍ ČECHY
Čtvrtek 18.04.2024
 

REGION JIŽNÍ MORAVA
Vyhledávací centrum
Rejstřík regionu
Databanka akcí
Dopravní přístupnost
Destinační management
Příroda a její ochrana
Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Památky a zajímavosti
Památky UNESCO
Katalog KUDY Z NUDY
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Kultura, zábava, sport
Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Aktivní dovolená
Folklor a tradice
Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Turistika a volný čas
Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Pohádkové regiony
Lázeňství
Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Kongresová turistika
Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Ubytování a stravování
Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Království perníku

Znak a prapor obce Nivnice [ Znak a prapor ]

Nivnice získala právo na užívání znaku a praporu dne 21. dubna 1994, kdy byl všemi hlasy heraldické komise v parlamentu bez jediné připomínky přijat návrh znaku a praporu obce Nivnice. Autorem tohoto návrhu byl pan Jiří Louda z Olomouce.


Historické podklady pro tvorbu znaku
Znakové privilegium nebylo Nivnici nikdy vydáno. Na nivnických pečetích o průměru 35 mm, otištěných z typáře zhotoveného roku 1640 a užívaného ještě v 18. století, je v pečetním poli štít se třemi souměrně rozdělenými pruhy. Nad štítem je letopočet 1640, opis mezi dvěma linkami zní SIGILLVM PIDINIVNICZZ. Tři pruhy ve vrchní polovici štítu měli v erbu páni z Kunštátu, kterým Nivnice s ostatním zbožím kláštera vizovického v letech 1483 - 1526 s malými přestávkami patřila a za jejichž vlády se stala městečkem.
28. 3. 1592 se podle zásadních nepřímých důkazů narodil v Nivnici J. A. Komenský, který se rozmanitě hlásí k svému kraji. Na studiích v Herbornu a Heidelbergu se zapsal jako Nivnický (Nivanus, Nivnicensis). Avšak teprve stařecký podpis je slavnostně úplný. Vrací se k začátkům, na nichž tolik záleží, k synovskému vztahu, rodné Moravě a k příjmení otcovu - Segeš. Toto bylo uvedeno ve věnovacím přípise zamýšlené práce Všenáprava vlasti z 31. 3. 1670 zapsaný v Clamores, který Komenský napsal na sklonku života, a který je uznáván v zásadě jako největší nepřímý důkaz, podle něhož se za místo narození považuje v odborných kruzích Nivnice.

Tento přípis je uveden takto:
Dedikací: Milé matce mé vlasti, zemi Moravské jeden z věrných synů jejích...
Jan Amos Segeš Nivnický po otci zvaný Komenský... Navraceni k milosti boží a dřevnímu květu i prospěchu v moudrosti etc. srdečně vinšuje...

(Clamores Eliae, 1665 - 1670)


Symbolika erbu s iniciálami našeho rodáka jsou dalším prvkem zvýznamnění naší obce a proto se domníváme, že užití této symboliky je na místě.

Při vytváření obecního znaku bylo přihlédnuto k tradičnímu znamení - znaku pánů z Kunštátu, který je v současnosti užíván i dalšími obcemi, jm. městem Vizovicemi, ale také k památce místního rodáka J. A. Komenského, jehož tradice je v obci živá.

ZNAK: Ve stříbrném štítu pod třemi vrchními černými pruhy kosmo položená červená kniha se zlatou ořízkou a zlatými iniciálami J. A. K., přes ni šikmo zlatý brk.


PRAPOR: List tvoří červený svislý žerďový pruh rovný 1/3 délky listu a bílé pole se třemi černými vodorovnými pruhy v horní části v poměru 1:1:1:1:1:5. Poměr šířky k délce je 2:3.

(c) 1994, Jiří Louda

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Nivnice.cz

Typ záznamu: Znak a prapor
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 09.09.2003 v 15:44 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
ATUR ČR
Podmínky členství ATUR ČR
Aktuality
Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR